HTML

DIANÁS CUKORKÁI

Életek, helyzetek, képek! Jelenetek az utcáról, mert az igazi hangulat és politika ott van, nem a parlamentben. (Ez egy AZ ESTÉbe való kijelentés volt!:))

Friss topikok

Linkblog

Kaposvár, közbiztonság, szolgálat

2010.11.20. 12:07 DIANÁS CUKORKÁI

E tervezetet, mint „Közbiztonsági Közreműködő” készítettem, a munkám során szerzett tapasztalatok alapján

 

Jordanics András

 

TERVEZET

 Kaposvár közterületeinek biztonsága és rendje ügyében

 

KAPOSVÁRI KÖZBIZTONSÁGI

 

SZOLGÁLAT

 

(KKSZ)

 

     Főbb dokumentumok:

    

Szervezeti és Működési Szabályzat (SZMSZ):

 

A Szervezeti és Működési Szabályzat a KKSZ legfőbb, a szervezetére és működésére vonatkozó részletes előírásokat tartalmazó, általános érvényű, dokumentuma. Felsorolja a KKSZ szerveit, azok feladatait, az általuk gyakorolt hatásköröket, a KKSZ működését érintő részletes szabályokat, az egyes tisztségek irányítási jogköreit és rögzíti azok egymáshoz való viszonyát. Elfogadásáról és módosításáról Kaposvár MJV képviselő-testülete, minősített többséggel, szavaz.

 

Szolgálati Szabályzat:

 

A Szolgálati Szabályzat a KKSZ közbiztonsági szakirányításának legfontosabb, hatásköröket, fegyelmi kötelmeket és szolgálati eszközöket tartalmazó, dokumentuma.  Elfogadásáról és módosításáról a Vezetési Törzs dönt.

 

Közbiztonsági Program:

 

Éves előirányzat, a tárgyévre vonatkozó általános célokról és feladatokról. A Közbiztonsági Program kidolgozásáért a Törzsfőnök, végrehajtásáért az Őrparancsnok felelős.  A Közbiztonsági Programot, az Éves Beszámoló keretében, a Törzsfőnök terjeszti a képviselő-testület elé, amely azok elfogadásáról együtt, egyszerű többséggel, szavaz.

 

Éves Beszámoló:

Az előző év munkájának és eredményeinek az írásos értékelése, melyet a Törzsfőnöknek kell benyújtani a képviselő-testülethez, csatolva hozzá a következő évre vonatkozó Közbiztonsági Programot. Az Éves Beszámoló vitáján és a szavazáson köteles a Törzsfőnök, vagy akadályoztatása esetén az Őrparancsnok megjelenni. Az Éves Beszámolóról, a Közbiztonsági Programmal együtt, a képviselő-testület, egyszerű többséggel, szavaz.

 

     A KKSZ feladata, Kaposvár MJV közigazgatási határain belül:

 

-         a közterületek rendjének biztosítása

-         a közvagyon megóvása

-         a közterek nyugalmának megőrzése, az ott tartózkodó városlakók személyi és vagyon biztonságának védelme

-         a közterületen elkövetett bűncselekmények megelőzése, tettenérés esetén, a helyszín biztosítása és az elkövetők őrzése, a rendőrség megérkezéséig

-         az önkormányzati rendezvények biztosítása

-         az önkormányzati intézmények őrzése

-         katasztrófa- és veszélyhelyzet idején, együttműködés a rendőrséggel, a katasztrófavédelemmel és az elhárításban résztvevő szakszolgálatokkal

-         szükségállapot és rendkívüli állapot idején, együttműködés a honvédséggel, a rendőrséggel és a katasztrófavédelemmel

 

Tevékenység:

 

A KKSZ alapfeladata a megelőzés, melynek legfőbb eszköze a 24 órás (három műszakban végzett) járőrszolgálat, mely bizalmat és biztonságérzetet ébreszt a békés városlakókban, valamint megelőzi és felderíti a bűncselekményeket.

A járőrözés történhet:

- gyalogosan, járőr párban, éjszakánként szigorúan kutyával kiegészítve

- gépjárművel, de szintén járőrpárban

A járőrtevékenység kihelyezett őrsökkel lenne megerősítve (Kaposfüred, Toponár, Töröcske, Donner, Cser, Kapsoszentjakab). Az őrsök állandó négyfős személyzete adná a körzetek gyalogos és gépjárműves járőrpárját.

 

Jogok és eszközök:

 

      A KKSZ tagjának joga és kötelessége:

- az igazoltatás

- a magánszemélyek és cégek felszólítása a szabály-, vagy törvénysértő tevékenység felhagyására

- a szabálysértő természetes és jogi személyek ellen eljárást kezdeményezhet, helyszíni bírság, vagy feljelentés formájában (a helyszíni bírságot kizárólag csekken lehet befizetni)

-         köztörvényes bűncselekmény esetén, az elkövető személyt, vagy személyeket a számára engedélyezett kényszerítőeszközökkel, a tett helyszínén tartani, majd a rendőrségnek átadni

-         a lakossági bejelentések rögzítése, kivizsgálása és ha szükséges továbbítása az Operatív Törzsnek

-         a városlakók részére tájékoztatást adni, az általuk fontosnak tartott közbiztonsági kérdésekről

Jelentések:

-         a járőrpároknak heti, az őrsöknek havi rendszerességgel jelentést kell készíteniük, az eltelt időszak intézkedéseiről, az észlelt problémákról és a lakossági bejelentésekről

Járőrszolgálat

Városőr közegek:

-         napi 8 órás járőrszolgálat – 4 óra gyalogos járőrözés, 4 óra gépjárműves

-         szabad- és munkaszüneti napokon 12 órás ügyeletei szolgálat

Városőr tisztek:

A városőr tiszt a beosztásából adódó feladatait a járőrszolgálat alatt, a Szolgálati Szabályzatban rögzített, csökkentett hatáskörrel, az adott feladatra kijelölt tiszt/tiszthelyettes látja el.

-         Törzsfőnök – heti 8 órás járőrszolgálat (gépjárműves)

-         Őrparancsnok – heti 12 órás járőrszolgálat (gépjárműves)

-         Fő- és osztályvezetők – heti 16 órás járőrszolgálat (gépjárműves)

-         tisztek – heti 20 órás járőrszolgálat (gyalogos/gépjárműves)

 

Szervezete:

 

KKSZ Igazgatóság

 

A nem közbiztonsági szakirányítás legfőbb végrehajtó szerve. Vezetője az KKSZ Igazgatója.

Három fő szervezeti egységből áll:

Személyzeti Iroda

Jogi Iroda

Gazdasági Iroda

 

KKSZ Vezetési Törzs

 

A közbiztonsági szakirányítás legfőbb döntéshozó szerve, amely a Törzsfőnök irányítása alatt felügyeli a KKSZ szakmai működését.

 

Tagjai: Törzsfőnök, Őrparancsnok, fő- és osztályvezetők, a Törzstitkár az adminisztratív feladatok ellátása végett, esetenként az őrsparancsnokok és tanácskozási joggal az KKSZ Igazgatója

 

Jogosítványai:

Jóváhagyja a Szolgálati Szabályzatot. Dönt az elöljárók jelentéseiről/beszámolóiról. Katasztrófa- és veszélyhelyzet esetén, általános érvényű rendszabályokat alkothat, melyeket 90 napon túli alkalmazásuk esetén be kell vezetni a Szolgálati Szabályzatba. A Törzsfőnök javaslatára kitüntetéseket adományozhat.

 

Operatív Törzs:

A közbiztonsági szakirányítás legfőbb végrehajtó szerve, mely az Őrparancsnok irányítása alatt gondoskodik a Törzsfőnök parancsainak és intézkedéseinek és a Vezetési Törzs döntéseinek a végrehajtásáról, továbbá koordinálja az alárendelt szervezeti egységek működését.

 

I.                   Közterületi Főosztály

Feladata és jogköre megegyezne a mostani Közterület Felügyeletével, melynek jogutódja lenne.

 

Objektumvédelmi Osztály

Feladata:

A közintézmények portaszolgálatának ellátása, külön parancsra az egyes közintézmények kiemelt őrzése biztonsági okból, vagy díszelgés céljából.

 

II.                Közbiztonsági Főosztály

II/1 Rendvédelmi Osztály

Feladata:

A KKSZ alapfeladatainak ellátása, a Közgyűlés által elfogadott Szolgálati Szabályzatban rögzített, jogosítványokkal és eszközökkel.

 

II/2 Oktatási és Képzési Osztály

Feladata: a KKSZ alapfeladatinak ellátásával kapcsolatos, elméleti és gyakorlati (tovább)képzések szervezése és lebonyolítása. Egészségügyi/elsősegély, valamint KRESZ tanfolyamok kizárólagos tartása. Iskolai és egyéb közbiztonsági programok szervezése, közbiztonsági tanórák tartása (félévente 1  tanóra/osztály)

 

Törzstitkárság

A KKSZ szakmai igazgatásának adminisztratív feladatait ellátó szervezeti egység, melyet a Törzstitkár irányít, aki egyben a Vezetési Törzs üléseinek jegyzőkönyvét is vezeti.

 

A KKSZ irányítása és vezetése:

 

Civil:

 

Igazgató:

 

Hivatali idő: 5 év (egyszer meghosszabbítható)

Státusz: köztisztviselő

Kinevező: Kaposvár MJV Polgármestere

 

Jogosítványai:

A KKSZ nem közbiztonsági jellegű szakirányítását végzi. E minőségében köteles jelezni a jegyzőnek, a polgármesternek és a képviselő-testületnek, ha a KKSZ működése kapcsán jogszabálysértést észlel. Az SZMSZ-ben meghatározott irányítási jogkörében a közvetlen irányítása alá tartozó szervezeti egységek tevékenységét szabályozó utasítást adhat ki. Kinevezéshez, felmentéshez, jutalmazáshoz – az SZMSZ által meghatározott esetekben a polgármester, a jegyző, vagy a Törzsfőnök – egyetértése szükséges.

 

Igazgató-helyettes:

 

Hivatali idő: határozatlan

Státusz: köztisztviselő

Kinevező: a KKSZ Igazgatójának javaslatára Kaposvár MJV Főjegyzője

 

Jogosítványai:

Önálló hatáskörrel nem rendelkezik, feladatát az Igazgató irányításával látja el. Az Igazgató általános helyettese, akinek távolléte esetén, annak hatáskörét az SZMSZ-ben foglalt keretek között gyakorolja. Betöltetlenség, vagy tartós akadályoztatás esetén, max. 90 napig láthatja el a helyettesítést.

 

Szakigazgató:

 

Ezt a tisztséget a Törzsfőnök tölti be, aki ebben a minőségében, a közbiztonsági szakirányítást végzi. Az SZMSZ-ben meghatározott irányítási jogkörében a közvetlen irányítása alá tartozó szervezeti egységek tevékenységének szabályozását, az Őrparancsnok közreműködésével, látja el. Az igazgatói tisztség 90 napot meghaladó betöltetlensége, vagy tartós akadályoztatás esetén, az új Igazgató kinevezéséig, a teljes igazgatói jogkör gyakorlását átveszi. Szükségállapot és rendkívüli állapot beálltával, automatikusan magához veszi az igazgatói jogköröket, ebben az esetben az Igazgató és/vagy annak helyettese döntés előkészítőként végzi tovább a munkáját.

 

Törzstitkár:

 

Hivatali idő: határozatlan

Státusz: köztisztviselő

Kinevező: a KKSZ Igazgatója, a Törzsfőnök írásos hozzájárulásával

 

Jogosítványai:

A KKSZ szakmai igazgatásának adminisztratív feladataiért felelős vezető. Kiemelt feladata a Vezetési Törzs ülésein a jegyzőkönyv vezetése. Feladatát az Őrparancsnok irányításával látja el.

 

Hivatásos:

 

Törzsfőnök:

 

Hivatali idő: 7 év (egyszer újraválasztható)

Státusz: hivatásos

Kinevező: a polgármester javaslatára, Kaposvár MJV képviselő-testülete, minősített többséggel, választja

 

Jogosítványai:

A Vezetési Törzs irányítója, az alárendelt KKSZ szervezeti egységek teljes személyi állományának szolgálati elöljárója. Felelős a KKSZ működéséért, felkészítéséért és kiképzéséért, továbbá magas fokú fegyelméért. Irányítási hatáskörében parancsot és intézkedést ad ki és hatáskörének gyakorlása során együttműködik az KKSZ Igazgatójával.

 

Őrparancsnok:

 

Hivatali idő: határozatlan

Státusz: hivatásos

Kinevező: a Törzsfőnök javaslatára, Kaposvár MJV Polgármestere

 

Jogosítványai:

Az Operatív Törzs irányítója, az alárendelt KKSZ szervezeti egységek teljes személyi állományának szolgálati elöljárója. Az SZMSZ-ben meghatározott irányítási jogkörében a KKSZ szakapparátusának tevékenységét, az Operatív Törzsön keresztül, szabályozza. Felelős a szolgálat zavartalan ellátásáért, a Törzsfőnök parancsainak és intézkedéseinek, valamint a Vezetési Törzs döntéseinek végrehajtásáért.  Irányítási hatáskörében parancsot és intézkedést ad ki és hatáskörének gyakorlása során együttműködik a KKSZ Igazgatóság szervezeti egységeivel.

 

Formaruházat:

A KKSZ közbiztonsági feladatot ellátó tagjai, kötelesek, a SZMSZ-ben és a Szolgálati Szabályzatban előírt egyenruhát viselni szolgálatteljesítés közben. A KKSZ egyenruhájának alapja, a Magyar Honvédségben rendszeresített formaruhák, a szolgálatnak megfelelő változtatásokkal. A KKSZ egyenruhájának alapszíne a tengerkék, sárga prolinnal kiegészítve. A nyakkendők és sálak színe szintén a sárga.

 

Kelt. : Kaposvár, 2010.11.20.

 

komment

Címkék: blog politika közélet utca rendőrség város ember polgár honvédség kaposvár közbiztonság somogy

süti beállítások módosítása